سرمایه گذاری برای تولید
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
سرمایه گذاری برای تولید
  • 1404/05/18
  • - تعداد بازدید: 81
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا؛

راهنمای تغذیه سالم برای بیماران قلبی و تنفسی در پیاده روی اربعین حسینی(ع) 

افرادی که دچار بیماری ‌های زمینه ‌ای مانند مشکلات قلبی یا تنفسی هستند، لازم است در این مسیر پیاده روی اربعین حسینی(ع) بیش از پیش مراقب تغذیه و سلامت خود باشند.

تغذیه نقش مهمی در حفظ سلامت بیماران قلبی و تنفسی ایفا می‌ کند؛ رعایت نکات ساده اما کاربردی در انتخاب و آماده ‌سازی غذا می ‌تواند از بروز عوارض جدی جلوگیری کرده و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد.

توصیه ‌های تغذیه ‌ای برای بیماران قلبی و عروقی در مسیر پیاده روی اربعین:

بیماران قلبی و عروقی، در طول راه به عنوان تنقلات و میان وعده سالم و مقوی، مقداری آجیل مانند نخودچی کشمش، خرما، انجیر خشک، گردو، بادام، پسته و فندق کم نمک همراه داشته باشند.

کاهش چربی و نمک: رعایت مصرف چربی و نمک دو عامل اصلی و مهمی است که بیماران قلبی باید در سفر آن را رعایت کنند؛ بیماران قلبی باید غذاهایی با کمترین چربی ترانس و اشباع را انتخاب و از غذاهای سرخ شده، گوشت های پُر چرب، کیک ها و کلوچه هایی که چربی بالا دارند دوری کنند و همچنین سُس ها و طعم دهنده های سالاد بدون چربی یا با چربی کم انتخاب کنند.

برای بیماران قلبی، مصرف شیر، پنیر و ماست بدون چربی یا کم چرب پاستوریزه با چربی کمتر از 1/5 درصد توصیه می شود.

روش پخت سالم غذا: به طور کلی به منظور کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون و چربی خون، در طبخ غذا باید از روغن مایع استفاده شود و تا حد امکان غذاها به جای سرخ شده، به صورت آب پز، بخارپز و کبابی و یا کم سرخ با شعله کم تهیه شوند؛ مصرف روغن جامد و نیمه جامد احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد.

در مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه، اعتدال را رعایت کنند؛ نوشیدنی های کافئین دار می تواند از دست دادن آب بدن را افزایش دهد.

مصرف میزان کافی از میوه و سبزیجات می تواند مایعات مورد نیاز بدن را تامین کند؛ پتاسیم یکی از املاح معدنی مهم برای بدن است که فعالیت بسیاری از کانال های یونی به وجود آن وابسته است؛ کمبود پتاسیم در بدن می تواند زمینه ساز حملات قلبی باشد؛ رژیم غذایی حاوی میوه (موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال، گریپ فروت)، سبزیجات (اسفناج، جعفری، لوبیا سبز، سبوس گندم، هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی)، شیر و ماست برای تامین پتاسیم و سلامت قلب توصیه می شود.

بیماران قلبی باید مصرف غذاهای شور مانند آجیل شور، انواع فرآورده های حجیم شده مانند چیپس و... را محدود کنند.

توصیه های تغذیه ای در بیماری های تنفسی:

مصرف روزانه کربوهیدرات ها، به منظور تامین بخش عمده انرژی و برخی از مواد مغذی ضروری است؛ این کربوهیدرات ها به دو شکل ساده و پیچیده دسته بندی می شوند که مصرف انواع کربوهیدرات های پیچیده از جمله برنج، انواع نان سبوس دار( جو و سنگک) و ماکارونی ترجیحا سبوس دار، سبزی ها و میوه ها توصیه می شود.

به منظور سالم و قدرتمند نگه داشتن عضلات تنفسی، بیماران باید منابع غنی از پروتئین را بر اساس گروه های غذایی و رهنمودهای غذایی ایران دریافت کنند؛ بهترین منابع پروتئین ها شامل انواع گوشت ها (قرمز، مرغ، ماهی و طیور)، انواع حبوبات (لوبیا، ماش، عدس، نخود)، تخم مرغ، انواع لبنیات پاستوریزه ( پنیر، شیر، ماست، کشک و دوغ) و انواع آجیل های بدون نمک را شامل می شود.

به منظور تامین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تامین برخی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامین های محلول در چربی باید روزانه از روغن ها و چربی های خوراکی استفاده شود؛ روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، روغن گردو، کنجد، کلزا و... است.

روغن هایی مانند زیتون برای سرخ کردن مناسب نیستند و برای پخت و پز مناسب ترند؛ در ضمن این روغن ها به دلیل خواص آنتی اکسیدان های طبیعی مانند ترکیبات پلی فنلی و ویتامینE ، بتاکاروتن دارای ارزش تغذیه ای فراوانی بوده و باید در برنامه غذایی گنجانده شوند؛ توجه داشته باشید که مصرف روغن ها و چربی های حیوانی شامل کره، پیه، دنبه و... باید محدود شود.

غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی چربی و نمک است موجب تحریک سیستم ایمنی بدن می شود و می تواند به ایجاد تورم و التهاب قسمت‌های مختلف بدن و از جمله مجرای تنفسی و مسیرهای هوایی منجر شود. بنابراین مصرف غذا های حاوی مقادیر زیاد سدیم مانند انواع کنسرو ها و شوری ها و غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس باید محدود شود .

 افرادی که در پخت و توزیع غذا در مراسم ‌های مذهبی مانند موکب‌ ها فعالیت دارند، باید به اصول بهداشتی و تغذیه ‌ای توجه ویژه ‌ای داشته باشند.

پیام های تغذیه ای ویژه موکب داران:

در صورت تهیه غذا به روش سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردنی و به مقدار کم استفاده شود و از برگرداندن روغن استفاده شده به ظرف اصلی روغن و یا استفاده مکرر از روغن سوخته شده، خودداری شود.

پوست و چربی مرغ پیش از طبخ جدا و غذاها به صورت کم چرب تهیه شود.

از مواد اولیه بهداشتی و پاستوریزه مانند کشک، شیر یا ماست کم چرب (کمتر از 2/5 درصد) استفاده شود.

نوشیدنی های سالم مانند آب، دوغ پاستوریزه کم نمک بدون گاز ارائه شود و ارائه انواع نوشابه های گاز ممنوع است.

غذاها با حداقل میزان نمک تهیه شود و نمک مصرفی یُددار تصفیه شده باشد و استفاده از نمک دریا فاقد مجوزهای بهداشتی، سنگ نمک و نمک های تصفیه نشده ممنوع است.

برای طبخ ماهی روش های بخارپز، کبابی توصیه می شود.

در تهیه انواع خورشت ها، مواد اولیه مورد استفاده مانند سبزی، کدو و بادمجان با روغن کم و به مدت کوتاه تفت داده شوند.

در تهیه کباب از گوشت سالم و کم چربی استفاده شود و از مخلوط کردن دمبه و چربیهای زائد و افزودنی های غیر مجاز خودداری گردد .

برای پخت کباب از حرارت غیر مستقیم استفاده شود و تمام قسمت های کباب به طور یکنواخت پخته و مغز پخت شود .

از ارائه بخش های سوخته (کباب کوبیده، جوجه کباب، ته دیگ و...) خودداری گردد.

چنانچه از شیر یا شیر کاکائو برای پذیرایی استفاده می کنید، از شیرین کردن بیش از حد آن خودداری کنید .

از شیرین کردن بیش از حد شربت ها به علت اینکه حاوی کالری بالایی هستند، خودداری کنید.

«لیلا یاری» کارشناس مسوول واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا 

  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا,بدانیم و اقدام کنیم,سلامت در اربعین 1404
  • کد خبری : 129706
مهدی  آذین فر
خبرنگار

مهدی آذین فر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب