دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز؛
برای کاهش وزن موفق، کدام یک مؤثرتر است؛ رژیم غذایی یا ورزش
در این مطلب به راه های مناسب برای کاهش وزن اشاره می کنیم.
- رژیم غذایی: مؤثرترین عامل در کاهش وزن
کنترل کالری: کاهش وزن زمانی رخ میدهد که میزان کالری دریافتی کمتر از کالری مصرفی باشد؛ رژیم غذایی مستقیماً مقدار کالری ورودی به بدن را کنترل میکند.
تأثیر سریعتر: برای کاهش وزن، راحت تر این است که از اول کالری را نخوریم تا اینکه با ورزش زیاد آن را بسوزانیم؛ به عبارت دیگر، کنترل آنچه میخورید نقش اصلی را در لاغری دارد؛ مثلاً حذف ۵۰۰ کالری از رژیم غذایی روزانه سادهتر از سوزاندن ۵۰۰ کالری از طریق یک ساعت ورزش شدید است.
مطالعات علمی نشان میدهد که افراد با تمرکز بر رژیم غذایی نسبت به ورزش بهتنهایی، وزن بیشتری کم میکنند.
- ورزش و فعالیت بدنی: کلید موفقیت بلندمدت
حفظ کاهش وزن: معمولاً افرادی می توانند بعد از کاهش وزن، وزن از دست داده را حفظ کنند که به طور منظم ورزش میکنند.
بهبود ترکیب بدنی: ورزش به حفظ عضله در کنار چربی سوزی کمک میکند.
افزایش متابولیسم: بهویژه تمرینات مقاومتی مثل وزنهزدن با افزایش حجم عضلات، باعث افزایش متابولیسم پایه میشوند.
بهبود روحیه و کنترل استرس: ورزش میتواند احساسات مثبت و سطح انرژی بدن را تقویت و استرس را کاهش دهد.
- بهترین رویکرد کاهش وزن موفق: ترکیب رژیم غذایی + ورزش
گرچه رژیم غذایی نقش اصلی و سریعتر را در کاهش وزن ایفا میکند، اما ترکیب آن با فعالیت بدنی:
باعث کاهش وزن سالمتر و پایدار میشود
سلامت کلی بدن را بهبود میدهد (قلب، استخوانها، قند خون، خلقوخو)
احتمال بازگشت وزن را کاهش میدهد
- جمعبندی:
اگر هدفتان کاهش وزن است، برای شروع کاهش وزن رژیم غذایی اولویت دارد.
برای نتیجهی پایدار و سلامتی بلندمدت، حتماً فعالیت بدنی منظم داشته باشید.
ترکیب رژیم سالم و ورزش منظم بهترین نتیجه را برای کاهش وزن موفق میدهد.
موضوع |
رژیم غذایی |
ورزش |
کاهش وزن |
بسیار مؤثر (با کاهش کالری دریافتی) |
به تنهایی کافی نیست (سوزاندن کالری کمتر و سخت تر است) |
عضله سازی |
با پروتئین به عضله سازی کمک می کند اما به تنهایی کافی نیست |
برای عضله سازی و حفظ عضلات، ضروری است |
چربی سوزی |
ضروری است (با کاهش دریافت کالری) |
به حفظ عضلات و جلوگیری از ریزش آن ها حین چربی سوزی کمک می کند |
سلامت متابولیک |
با انتخاب های غذایی با کیفیت سبب بهبود وضعیت متابولیک می شود |
کمک به تقویت متابولیسم و حساسیت به انسولین |
ماندگاری |
نیازمند تغییر عادات غذایی بلند مدت است |
راحت تر می توان آن را شروع کرد و ادامه داد |
سلامت روان |
تا حدی تأثیر دارد مثلاً با پایدار نگه داشتن سطح قند خون و ... |
بسیار مؤثر است به واسطه تولید اِندورفین ها و کاهش استرس و ... |
«مهسا رضائی» کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
نظر دهید